Την ανάγκη συνεχούς επιτήρησης και προετοιμασίας για πιθανές πανδημίες, υπογράμμισε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ομιλία του σε ημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με αντικείμενο επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας.
Όπως σημείωσε, ο κ. Τσιόδρας, «πρωταγωνιστής» είναι η γρίπη των πτηνών, καθώς μια μελλοντική μετάλλαξη θα μπορούσε να γίνει εύκολα μεταδοτική.
Στο μικροσκόπιο 25 οικογένειες ιών
Όπως έκανε γνωστό, συνολικά 25 παθογόνα είναι στο μικροσκόπιο των παγκόσμιων υγειονομικών αρχών για την επόμενη πανδημία. Χαρακτηριστική η αναφορά του για τη λεγόμενη «νόσο Χ», όρος που χρησιμοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να περιγράψει άγνωστες λοιμώξεις που ενδέχεται να προκαλέσουν μελλοντικές πανδημίες. Υπογράμμισε δε, την ανάγκη συνεχούς επιτήρησης των ανθρώπων και των ζώων, καθώς και την ετοιμότητα των συστημάτων υγείας για να αντιμετωπιστεί πιθανή νέα κρίση.
«Κλειδί» η ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών
Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ο καθηγητής, οι χώρες και τα συστήματα υγείας θα πρέπει να έχουν έτοιμα αντίμετρα για την αντιμετώπιση μιας μελλοντικής πανδημίας. Το χρονικό διάστημα και το παθογόνο που θα την προκαλέσει είναι άγνωστα. Πάντως,σύμφωνα με τον κ.Τσιόδρα, τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι ένας άνθρωπος έχει 38% πιθανότητες να δει μια πανδημία κατά τη διάρκεια της ζωής του καθησύχασε ο καθηγητής.
Υπογράμμισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της προληπτικής δράσης για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών, τονίζοντας ότι, παρά την αβεβαιότητα για το ποιο ή πότε παθογόνο θα προκαλέσει την επόμενη πανδημία, η ετοιμότητα είναι το κλειδί.