Βυρωνική Εταιρεία: Επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή!

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα της Βιβλιοθήκης της, τιμώντας την επέτειο των 100 Χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Με αφορμή αυτή την επέτειο των 100 χρόνων, η Βυρωνική Εταιρεία παρουσίασε το φωτογραφικό λεύκωμα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που επανακυκλοφορεί φέτος εμπλουτισμένο, περιλαμβάνοντας 276 φωτογραφίες από το πλουσιότατο για την περίοδο Φωτογραφικό Αρχείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος (ΙΕΕΕ), που χρονολογούνται από τον Δεκέμβριο του 1920 έως το καλοκαίρι του 1922, μαζί με υλικό από το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της ΙΕΕΕ, άρθρα από τον Τύπο και αποσπάσματα από ιστορικά και λογοτεχνικά κείμενα.
Για την Εκστρατεία της Μικράς Ασίας, μίλησε με εμπεριστατωμένη ιστορική πληροφόρηση, συνοδεία βιντεοπροβολής, η κα. Ανδρονίκη Μαρκασιώτη, επιμελήτρια Φωτογραφικού Αρχείου Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, με θέμα ” Η Μικρασιατική Εκστρατεία μέσα από το Φωτογραφικό Αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου”.
Με το πέρας της εκδήλωσης εγκαινιάσθηκε έκθεση με φωτογραφίες από την Μικρασιατική Εκστρατεία που προέρχονται από το Φωτογραφικό Αρχείο του ΕΙΜ, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Μουσείο για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό της ΒΕΜ.
Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, Ροδάνθη Φλώρου η οποία μίλησε για την ζωή και το Έργο του αείμνηστου Ιωάννη Κ. Μαζαράκη Αινιάνα, που από τη θέση του Γενικού Γραμματέα υπήρξε η ψυχή της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, για πάνω από 40 χρόνια. Ο άνθρωπος που το όνομά του έχει συνδεθεί άρρηκτα με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το οποίο υπηρέτησε με απίστευτη αφοσίωση και στάθηκε για όλους στο Μουσείο δάσκαλος, εμπνευστής και στήριγμα.
Κλείνοντας λόγω του θέματος η Πρόεδρος, αναφέρθηκε στην τραγική προσωπική ιστορία της οικογένειας του πατέρα της, Δημητρίου και Ροδάνθης Πλουμίδη, που μαρτύρησαν μέλη της στην Καταστροφή της Σμύρνης.
Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης απολαύσαμε την εξαιρετική συναυλία «Σμύρνης Ενθύμιον» με Μουσική και τραγούδια από την παράδοση της Ιωνίας με την ορχήστρα «psalterio ensemble». Συμμετείχαν, η Μιχαέλα Παπαχρυσάνθου τραγούδι και κανονάκι, ο Χρήστος Ζήσης ούτι, ο Γιώργος Λιούλιος κρουστά με την σύμπραξη του Σπύρου Χολέβα στην κιθάρα. Όλοι τους θαυμάσιοι.
Την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία η Ταμίας στο ΔΣ της ΒΕΜ, Τζένη Χαραλαμποπούλου- Κανούτα.
Επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος η Βυρωνική Εταιρεία διαθέτει στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της https://www.messolonghibyronsociety.gr/dedications/ , άρθρα γι αυτή την επέτειο που έγραψαν η Γεν. Γραμματέας Έλενα Σπίνουλα- Ζαβιτσανάκη με θέμα, ‘’ Μικρασιατική καταστροφή. Από τον θρίαμβο στην τραγωδία (1919-1922), μέσα από πηγές και περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων’’ και η Ταμίας στο ΔΣ, Τζένη Χαραλαμποπούλου- Κανούτα, με θέμα, “ΣΜΥΡΝΗ: “Η κοσμοπολίτισσα” της Ιωνίας”. Άρθρα ιδιαιτέρως διαφωτιστικά και με μοναδική τεκμηρίωση, για αυτή την μαύρη σελίδα της ελληνικής ιστορίας.
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Νίκο Παπαλέξη για την ευγενική φωτογράφηση της εκδήλωσης και την βιντεογράφηση των τραγουδιών.

Σχετικά Άρθρα

“Άνεσις”: “Η πεντάμορφη και το τέρας” και “Moonlight”

Περισσότεροι από 5.000 μαθητές απόλαυσαν ταινίες με είσοδο ελεύθερη στον Δημοτικό ΚινηματογράφοΑΝΕΣΙΣ.

Για τρεις μήνες μαθητές της Α/θμιας και της Β/θμιας εκπαίδευσης, με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, επισκέφτηκαν τον Δημοτικό Κινηματογράφο...