Quantcast

Ζητείται παράταση συμβάσεων εργαζομένων στο πρόγραμμα δασοπροστασίας

ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης με την επωνυμία Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας που εδρεύει στη Ναύπακτο, επί της οδού Αποκαύκου 16 και εκπροσωπείται νόμιμα στην παρούσα.

Προς: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Έφη Αχτσιόγλου
Κοιν: Διοικήτρια ΟΑΕΔ κα Μαρία Καραμεσσήνη

Κυρία Υπουργέ,
Με την παρούσα σας ενημερώνουμε ότι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας στηρίζει τον αγώνα των συμβασιούχων εργαζομένων με 8μηνες συμβάσεις στα προγράμματα, οι οποίοι διεκδικούν παράταση των συμβάσεων τουλάχιστο για 12 επιπλέον μήνες.
Το περασμένο καλοκαίρι 5.066 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων επελέγησαν να απασχοληθούν στη Δασοπροστασία για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών πρόληψης και για την αποφυγή καταστροφών, μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της Χώρας με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, ενώ και η απόκτηση βασικών δεξιοτήτων των προσλαμβανομένων, με ειδικά σεμινάρια που πραγματοποιούνται ανά δασική Αρχή, είναι μέσα στις προτεραιότητες του προγράμματος.
Και ενώ το πρόγραμμα ως «σύλληψη» συνιστά κάτι το πρωτοποριακό – πλην όμως αυτονόητο για χώρα με τεράστιο φόρο αίματος και καταστροφών κάθε χρόνο από πυρκαγιές – είναι καταδικασμένο από την αρχή να μην επιτελέσει τον σκοπό που δημιουργήθηκε, λόγω χρονικών και τεχνικών αστοχιών στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του.
Καταρχήν, με τις συμβάσεις να είναι 8μηνες, έχουμε λήξη θητείας έως και τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2019. Δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας των συμβάσεων είναι σε χειμερινή περίοδο και όχι πριν και κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Επιπλέον ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν έτοιμος να παράσχει άμεσα τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, μηχανήματα περισυλλογής, ειδικά εργαλεία, τεχνολογία, κ.λ.π, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πρώτοι μήνες των συμβάσεων του προσωπικού. Αποτέλεσμα της έλλειψης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού είναι οι συνάδελφοί μας να έχουν ωφέλιμο και παραγωγικό χρόνο απασχόλησης μόλις μερικών εβδομάδων σε θερινή περίοδο.
Στο ως άνω πρόγραμμα απασχολούνται Φύλακες, Διοικητικό Προσωπικό, Δασολόγοι, Δασοπόνοι, Ειδικοί Δασικής Προστασίας Εργάτες/τριες Οδηγοί, Χειριστές Μηχανημάτων, οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν στην Πυροπροστασία και δυστυχώς δεν τους δόθηκε μια τέτοια δυνατότητα. Κι όμως η πρόληψη σώζει ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και περιβάλλον, αποτρέπει την ερημοποίηση περιοχών, συμβάλει στη μη διάβρωση του εδάφους και την θωράκιση από πλημμύρες, ενώ συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας.
Για το λόγο αυτό ζητάμε:
1. Παράταση του Προγράμματος για 12 ακόμα μήνες.
2. Μετατροπή του Προγράμματος σε πενταετούς υποχρέωσης, με ταυτόχρονη δημιουργία Δασικού Σώματος Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών και Αντιπυρικής Προστασίας
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Χάρος Αριστομένης Οικονόμου Παρασκευάς

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.