Σταθάκης: Διασφαλίστηκαν τα κονδύλια για την έλευση του Φυσικού Αερίου στη Δυτική Ελλάδα

  • Ομιλία ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη στο 9ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας
Την κυβερνητική στρατηγική στα πεδία της ενέργειας και της οργάνωσης του χώρου παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο 9ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.

Αναφερόμενος στα θέματα της ενέργειας, ο Υπουργός χαρακτήρισε ως άμεση προτεραιότητα τη διαμόρφωση μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, με βασικούς στόχους την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και τη στροφή προς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Υπογράμμισε τον πολύ σημαντικό ρόλο του φυσικού αερίου, ως «καύσιμο – γέφυρα», που θα υποκαταστήσει μέρος της χρήσης του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν καλύπτεται από τα υφιστάμενα και τα σχεδιαζόμενα συστήματα μεταφοράς αερίου, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση κατασκευής και λειτουργίας εγκατάστασης υποδοχής και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας. Εξέφρασε την προτίμηση η εγκατάσταση να είναι κοντά στη θάλασσα, διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλιστούν οι αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας και χωροθέτησης (Οδηγία SEVESO III) και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του σχετικού διαλόγου με τους φορείς και την τοπική κοινωνία. Υπενθύμισε, δε, ότι το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος να καταθέσει σχέδιο ανάπτυξης των δικτύων διανομής σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο.

Σχετικά με τον κομβικό ρόλο που παίζουν οι ΑΠΕ στον ενεργειακό μετασχηματισμό παρέθεσε τα φιλόδοξα επίπεδα των διεθνών στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της «Συμφωνίας του Παρισιού», με την Ελλάδα να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της μάχης. Επισήμανε ότι το 2018-20 προβλέπεται να γίνουν διαγωνισμοί εγκατάστασης ΑΠΕ ισχύος 2,6 GW (γιγαβάτ), που αφορούν επενδύσεις 2,5-3 δισ. ευρώ. Προχωρά, επίσης, η θέσπιση νέου Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ, που ενισχύει τα κίνητρα για επενδύσεις, µε σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, τον τουρισμό και τη γεωργική γη.

Ειδικά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει υψηλό δυναμικό σε ΑΠΕ και αναγνώρισε την ανάγκη αναβάθμισης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή περιλαμβάνεται στο δεκαετές πλάνο του ΑΔΜΗΕ η ολοκλήρωση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης και του άξονα 400 kV Πάτρα-Μεγαλόπολη-Κόρινθος που θα διασφαλίσει την ασφαλή τροφοδότηση.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως μεγάλη βαρύτητα δίνεται στις πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, µε έμφαση στον κτιριακό τομέα (κατοικίες και δημόσια κτίρια). Αναφέρθηκε στη δωρεά από τις τράπεζες του πληροφοριακού συστήματος για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» και ανακοίνωσε πως εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ προκήρυξης του προγράμματος προϋπολογισμού περίπου 250 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-20.

Στάθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες που δρομολογούνται για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων, ως υποσύνολο της συνολικής αναβάθμισης του κτηριακού αποθέματος, σε κομβικούς τομείς όπως τα σχολεία, και τα νοσοκομεία. Προωθείται η ενεργοποίηση μιας πρώτης σειράς ώριμων έργων με χρηματοδότηση ανοιχτού δανείου της ΕΤΕπ ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ θα συσταθεί Α.Ε. του Δημοσίου που θα αναλάβει την οργάνωση και παρακολούθηση της συνολικής διαδικασίας.

Ο Υπουργός υπογράμμισε τις αναπτυξιακές δυνατότητες που δημιουργούν οι εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και τις φιλόδοξες ενδείξεις που καταγράφονται στην περιοχή. Ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να κατακυρωθούν από τη Βουλή οι συμβάσεις για τις χερσαίες περιοχές της ΒΔ Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας. Για τη θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου η σύμβαση έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή, όπως και για τη θαλάσσια περιοχή Δυτικά του Πατραϊκού Κόλπου, όπου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Έκανε ειδική αναφορά στην επιτάχυνση των διαδικασιών ανάρτησης των δασικών χαρτών, ως απαραίτητο βήμα στη διαδικασία κατάρτισης του Κτηματολογίου και ανακοίνωσε πως σύντομα θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο, που θα διαμορφώνει για πρώτη φορά το θεσμικό πλαίσιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό στη θάλασσα και τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης. Τέλος περιέγραψε τους βασικούς στόχους του υπό θεσμοθέτηση Περιφερειακού Πλαισίου Δυτικής Ελλάδας και των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων που θα εκπονήσουν οι δήμοι, ώστε να προχωρήσει ολοκληρωμένα ο χωροταξικός σχεδιασμός.

«Το χωροταξικό και ενεργειακό πλαίσιο που διαμορφώνουμε θα λύσει μια σειρά από προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες και θα αποσαφηνίσει τις γκρίζες ζώνες, εξασφαλίζοντας διαφανείς κανόνες ώστε να αναπτυχθούν οι δυνάμεις της οικονομίας», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Σχετικά Άρθρα

Στην Αιτωλοακαρνανία ο Υφ. Πολιτικής Προστασίας Ευ. Τουρνάς για το νέο σχέδιο δράσης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Στην Αιτωλοακαρνανία ο Υφ. Πολιτικής Προστασίας Ευ. Τουρνάς για το νέο σχέδιο δράσης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Επίσημη επίσκεψη στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία πραγματοποίησε σήμερα ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς. Στο...

Πρώτη ομιλία Σταρακά στη Βουλή: «Τι θα έκανε το ΠΑΣΟΚ για τους Απόδημους και τη ψήφο τους»

Χριστίνα Σταρακά: Ομιλία στη Βουλή για Τέμπη- Εφιάλτης της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου ο Μητσοτάκης

Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε σήμερα από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ...