Quantcast

Ανεμβολίαστοι: Aνατροπή με την κατάργηση των rapid test – Η νέα απόφαση

Κακά μαντάτα για τους ανεμβολίαστους και το rapid test για την προσέλευση στην εργασία τους. Ενώ όλοι περίμεναν ότι από 1/1/2023 θα σταματήσουν να πληρώνουν τα rapid test για να πηγαίνουν στη δουλειά τους, τώρα φαίνεται ότι το μέτρο θα πάρει παράταση και για τους πρώτους μήνες του 2023.

Έτσι όλα δείχνουν ότι παρατείνεται – και επισήμως – έως την 31η Μαρτίου 2023 η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με σχετική διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που τέθηκε σε διαβούλευση.

Το παράδοξο όμως με αυτή την απόφαση είναι πως πλέον η ανοσία που προσέφερε η τρίτη δόση του εμβολίου εξασθενεί εδώ και αρκετό καιρό, και άτυπα οι περισσότεροι πολίτες πια είναι ανεμβολίαστοι. Για αυτό και έχει γίνει άλλωστε η σύσταση για να κάνουν την τέταρτη δόση.

Τυπικά, όμως, σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ που εκδόθηκε, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

  • όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου
  • όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου

Σε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις είναι θέμα λίγων 24ωρων να γίνουν. Το μέτρο ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Κυβέρνηση και ειδικοί πάντως έχουν πολλές φορές υπογραμμίσει ότι ήδη έχουμε μεταβεί σε ενδημική φάση και δεν κρίνεται απαραίτηση η λήψη υποχρεωτικών μέτρων.

Άδεια εργαζόμενου λόγω Covid – Πόσες μέρες είναι

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης, μπορούν να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως 5 εργάσιμων ημερών. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από κορονοϊό SARS-COV-2. Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια υπαλλήλου και δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια. Επιπλέον, δύναται να παρατείνεται σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα

Διευκρινίζεται ότι συνιστά άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: οι 3 πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες, ενώ για την 4η και 5η ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας.

Οι ισχύουσες διατάξεις περί της αναπλήρωσης του χρόνου απουσίας του εργαζομένου από την εργασία του, εξακολουθούν να εφαρμόζονται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε περιορισμό λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά.

Πότε εξασθενεί η προστασία από την τρίτη δόση

Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου Pfizer και Moderna κατά του κορονοϊού αρχίζει να εξασθενεί τον τέταρτο μήνα μετά τη λήψη της τελευταίας δόσης, έδειξε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται μετά από δύο δόσεις, αλλά πολύ λίγα έχουν αναφερθεί για τη διάρκεια προστασίας μετά την τρίτη αναμνηστική δόση. Συγκεκριμένα, η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερες από 241.204 επισκέψεις σε ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και 93.408 νοσηλεία ενηλίκων με συμπτώματα κορονοϊού την περίοδο από 26 Αυγούστου 2021 έως 22 Ιανουαρίου 2022.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.