Quantcast

ΕΦΕΤ άνοιγμα εστιατορίων: Όλες οι οδηγίες για ασφαλή επανεκκίνηση

ΕΦΕΤ άνοιγμα εστιατορίων: Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) και Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) έδωσαν έναν πλήρη οδηγό για το άνοιγμα των εστιατορίων στις 25 Μαΐου. Σκοπός του οδηγού είναι να δοθούν απλές οδηγίες για την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, βασισμένες στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του και στις διεθνείς και εθνικές συστάσεις.

Στην ομάδα που συνέταξε τον οδηγό συμμετείχαν, εκτός από στελέχη του ΕΦΕΤ, επιστήμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο καθώς και έμπειρα στελέχη των επιχειρήσεων τροφίμων, μέλη των ανωτέρω αναφερόμενων φορέων. Ο οδηγός βασίστηκε στα στοιχεία που ίσχυαν μέχρι την ημερομηνία έκδοσής του και είναι διαθέσιμος για λήψη από την ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ. Ο Ενιαίος Φορέας θα επικαιροποιεί τον οδηγό όποτε κρίνεται αναγκαίο με βάση τα νεότερα δεδομένα.

Οι βασικές οδηγίες

Οργανωτικά μέτρα:

 • Αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση των απαιτήσεων απόστασης
 • Διαμορφώστε πρόγραμμα σταδιακής προέλευσης – αποχώρησης εργαζομένων
 • Διαμορφώστε πρόγραμμα ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους
 • Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθαρρύνεται την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθετείστε ένα αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθετείστε σήμανση στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων (όπως προβλέπεται) για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορίστε υπέυθυνο για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθετείστε plexiglas αν κρίνεται αναγκαίο.
 • Προτρέψτε πελάτες και εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.
 • Αναρτήστε πινακίδες ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους.
 • Ρυθμίστε την προέλευση τρίτων στον χώρο εργασίας
 • Ενημερώστε προμηθευτές, εξωτερικούς συνεργάτες, οδηγούς, πελάτες επισκέπτες με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οδηγίες των κρατικών αρχών.
 • Μεριμνήστε για τον επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό αερισμό) όλων των χώρων και την αποφυγή του συγχρωτισμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα.
 • Πάσης φάσης συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού.
 • Μεριμνήστε για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμάτων.

Δείτε όλες τις οδηγίες εδώ

Εξελίξεις σε σχέση με τα γυμναστήρια

Να σημειώσουμε ότι λίγο πριν έγινε γνωστό ότι τα γυμναστήρια μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα.  Τα γυμναστήρια έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν στις 29 Ιουνίου, όμως, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια για να ανοίξουν νωρίτερα. Αυτή είναι η ενημέρωση την οποία έκανε ο Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής (ΣΥΠΦΑΑ) που συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Ευχαριστούμε τον υφυπουργό κ. Παπαθανάση που δέχθηκε το διοικητικό συμβούλιο του ΣΥΠΦΑΑ στο γραφείο του, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των πτυχιούχων φυσικής αγωγής μπροστά από το υπουργείο Ανάπτυξης. Του μεταβιβάστηκαν γραπτώς τα αιτήματα του συλλόγου και δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης προς τον κλάδο μας, καθώς και νέα ημερομηνία επανέναρξης, νωρίτερα από την προβλεπόμενη. Με το θέμα ασχολούνται διεξοδικά και προσωπικά ο ίδιος, καθώς και ο πρωθυπουργός.

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση. Δείξαμε ότι μπορούμε να συσπειρωθούμε, ώστε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για αυτό που υπηρετούμε, την άσκηση».

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.