Η περιφερειακή παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» με επικεφαλής τον Κώστα Καρπέτα, αναδεικνύει τρία σημαντικά ζητήματα, τα οποία θα συζητηθούν υπό τη μορφή επερωτήσεων, στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης κ. Κώστας Διαμαντόπουλος (Π.Ε. Ηλείας), έχει καταθέσει δυο επερωτήσεις. Η πρώτη αφορά την τουριστική αξιοποίηση της λίμνης Πηνειού και η δεύτερη έχει θέμα τα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης κ. Νίκος Κοτρωνιάς (Π.Ε. Αχαΐας) κατάθεσε επερώτηση σχετικά με τη διαδικασία εισαγωγής ατόμων στις ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας, κατόπιν εισαγγελικών εντολών.
Αναφορικά με την τουριστική αξιοποίηση της τεχνητής λίμνης του φράγματος Πηνειού, ο κ. Κώστας Διαμαντόπουλος στην επερώτησή του μεταφέρει την αγωνία της τοπικής κοινωνίας για τη στασιμότητα των διαδικασιών, καθώς τον Αύγουστο του 2021 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και του ανάδοχου του έργου για την ανάπτυξη του τουρισμού στη λίμνη Πηνειού, ωστόσο, το έργο ανακλήθηκε λόγω μη υλοποίησης του μουσείου στη λίμνη. Αυτό οδήγησε σε ματαίωση της διαδικασίας ανάθεσης δημόσιας σύμβασης για τη διαμόρφωση του μουσείου, λόγω ανεπαρκούς συμβατότητας με τους αρχικούς στόχους του έργου. Αυτές οι εξελίξεις εγείρουν ανησυχίες για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και ο κ. Διαμαντόπουλος ρωτά τα εξής:
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για την τουριστική ανάπτυξη της Λίμνης Πηνειού;
- Τι ποσοστό των πόρων από το διακρατικό πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδας – Ιταλίας και αφορούν τη Λίμνη Πηνειού (έργο BEST) έχει απορροφηθεί;
- Υπάρχουν έργα που έχουν απενταχθεί;
Οι αντιδράσεις για το υπό διαμόρφωση σχέδιο ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας, είναι το αντικείμενο της δεύτερης επερώτησης του κ. Διαμαντόπουλου, η οποία θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 22ας Φεβρουαρίου 2024. Όπως τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος στην επερώτησή του, το σχέδιο προβάλλει την Πάτρα σε βάρος των άλλων περιφερειακών ενοτήτων καθώς προβλέπει μεγάλα έργα υποδομής για την πόλη, αλλά η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία έχουν περιορισμένη παρουσία, προκαλώντας ανησυχίες για την ισορροπία και την ανάπτυξη της περιοχής. Μάλιστα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηλείας της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», τονίζει ότι στις 8/2/2023 υπήρξε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Περιφερειάρχες για την υλοποίηση των συγκεκριμένων σχεδίων και πως: «Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας νομιμοποίησε με την παρουσία του ένα σχέδιο που «ακρωτηριάζει» την Περιφέρεια στην οποία ηγείται και τη μετατρέπει σε Περιφέρεια μιας πόλης και ενός νομού».
Ο κ. Διαμαντόπουλος ρωτά τον Περιφερειάρχη τα εξής:
- «Συμμετείχατε στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου σχεδίου;
- Θα νομιμοποιήσετε με την παρουσία σας και πάλι σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό το συγκεκριμένο σχέδιο;
- Θα ζητήσετε την αναθεώρησή του ώστε να εμπλουτιστεί με παρεμβάσεις για τις ενότητες της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας και την αναλυτική περιγραφή τους;».
Η διαδικασία εισαγωγής ατόμων στις ψυχιατρικές κλινικές των Νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας, κατόπιν εισαγγελικών εντολών, είναι το ζήτημα που αναδεικνύει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αχαΐας της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Νίκος Κοτρωνιάς. Με επερώτησή του προς την Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Κοτρωνιάς, υπογραμμίζει, ότι η νέα εγκύκλιος του Υφυπουργού Υγείας για αναγκαστική εξέταση κατόπιν εισαγγελικής εντολής, προβλέπει ότι οι αστυνομικοί που συνοδεύουν άτομο στα ΤΕΠ ενός νοσοκομείου αποχωρούν πριν καν αρχίσει η εξέτασή του, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος, τόσο για τους εξεταζόμενους όσο και για το ιατρικό προσωπικό.
Μάλιστα, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και οι ιατροί ζητούν την , την άμεση πρόσληψη ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού φύλαξης, τη διαμόρφωση κατάλληλων χώρων εξέτασης των ασθενών και την άμεση αναστολή της εγκυκλίου.
Ο κ. Κοτρωνιάς, στην επερώτησή του ρωτά τα εξής:
«Επειδή οι Ψυχιατρικές κλινικές των Νοσοκομείων της περιφερείας μας, δεν διαθέτουν τους κατάλληλους χώρους και το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης των ασθενών, ερωτάσθε, σε ποιες αναγκαίες ενέργειες και παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Υγείας προτίθεστε να προβείτε για την προστασία ασθενών, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των Νοσοκομείων της περιφερείας μας, από την επιθετική συμπεριφορά προσερχομένων ακουσίως ατόμων για εξέταση η νοσηλεία.»