Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για φρούτα, καθώς αποτελούν μια δροσιστική και ελαφριά επιλογή, κατάλληλη για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Η ποικιλία των εποχικών φρούτων και οι υψηλές θερμοκρασίες συχνά αυξάνουν την όρεξη.
Τα φρούτα διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο σε μια ισορροπημένη διατροφή, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό συμβάλλει σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού.
Πώς αλληλεπιδρούν τα καλοκαιρινά φρούτα με τον σακχαρώδη διαβήτη
Τα καλοκαιρινά φρούτα για τα άτομα με διαβήτη έχουν ενοχοποιηθεί ως «απαγορευμένα», κάτι που αποτελεί μύθο! Οι ασθενείς με διαβήτη μπορούν να τα απολαύσουν άφοβα, αρκεί να γνωρίζουν τις σωστές ποσότητες και συνδυασμούς.
- Τα ολόκληρα φρούτα είναι προτιμότερα από τους χυμούς, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.
- Τα αποξηραμένα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, με αυτά χωρίς προσθήκη ζάχαρης να αποτελούν την κατάλληλη επιλογή για τους διαβητικούς.
- Τα λιγότερο ώριμα φρούτα θεωρούνται εξίσου καλή επιλογή, καθώς ένα ώριμο φρούτο μπορεί να έχει διπλάσιο γλυκαιμικό δείκτη, σε σύγκριση με το αντίστοιχο άγουρο.
- Τέλος, ο συνδυασμός φρούτου με κάποια πηγή πρωτεΐνης ή/και λίπους (π.χ. φρούτο με γιαούρτι ή/και ξηρούς καρπούς) προτιμάται από την κατανάλωση σκέτου φρούτου.
Θυμηθείτε να κατανείμετε την κατανάλωση φρούτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να αποφύγετε την κατανάλωση πολλών υδατανθράκων ταυτόχρονα, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.
Ποια φρούτα δεν επηρεάζουν την αύξηση επιπέδων σακχάρου
Η επιλογή των φρούτων από τους διαβητικούς ασθενείς θα πρέπει να πραγματοποιείται βάσει του γλυκαιμικού τους δείκτη. Μερικά φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι τα κάτωθι:
- Φράουλες
- Βατόμουρα
- Μήλα
- Κεράσια
- Δαμάσκηνα
- Πορτοκάλια
- Νεκταρίνια
- Ροδάκινα
- Ακτινίδια
Από την άλλη, μερικά φρούτα του καλοκαιριού διακρίνονται από μέτριο και άλλα από υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Πιο συγκεκριμένα:
- Μέτριο γλυκαιμικό δείκτη έχουν το πεπόνι, το σύκο, ο ανανάς και η παπάγια.
- Υψηλό έχουν το καρπούζι, τα σταφύλια και ο χουρμάς.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί πως οι διαβητικοί μπορούν να καταναλώσουν όλα τα φρούτα που προαναφέρθηκαν, ακόμη και αυτά με τον υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο έλεγχος των μερίδων είναι το «κλειδί» για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και όχι τόσο το είδος των φρούτων που θα καταναλώσουν.













