Η κοινωνική ένταση πυροδοτεί την πολιτική πόλωση και κάνει πολλούς να ερμηνεύουν τις κινήσεις της κυβέρνησης που στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ με την επαναφορά εκλογικών σεναρίων εντός του 2021.
Αλληλοκατηγορίες για διχασμό
Ουσιαστικά με αιχμή την αστυνομία και την αστυνομική βία έχει ήδη διαμορφωθεί ένα πλαίσιο κοινωνικών αντιδράσεων, το οποίο μετά τα πανεπιστήμια στην πρωτεύουσα και τη Θεσσαλονίκη δείχνει να μεταφέρεται στις συνοικίες της Αθήνας.
Απέναντι σε αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ρίξει το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας του ουσιαστικά να διαχωρίσει τη θέση του από τις διαδηλώσεις και ουσιαστικά έχει στοχοποιήσει το ΣΥΡΙΖΑ ως υπαίτιο αυτών των κοινωνικών διαμαρτυριών.
Μάλιστα το Μαξίμου χρεώνει στις διαδηλώσεις και μέσω αυτών στο ΣΥΡΙΖΑ την έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας, αλλά και το πάγωμα των σεναρίων για άνοιγμα της αγοράς μέσα στο Μάρτη και παράταση του lockdown.
Σε αυτό το πνεύμα και τη γραμμή κινήθηκαν σήμερα τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, όσο και οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας χρεώνει το σκηνικό της έντασης στην αστυνομοκρατία της κυβέρνησης και προσπαθεί να απευθυνθεί σε ένα περισσότερο κεντρώο ακροατήριο το οποίο μπορεί μεν να έχει έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση της αστυνομίας το τελευταίο διάστημα ωστόσο είναι σίγουρο ότι δεν θέλει σκηνικό κοινωνικής αναταραχής.
Δεν είναι τυχαίο ότι ουσιαστικά τα λεκτικά πυρά που αντάλλασσαν σήμερα τόσο ο Αλέξης Τσίπρας και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τους υπουργούς και τα στελέχη της κυβέρνησης εξαντλούνται σε αλληλοκατηγορίες για το ποιος ευθύνες για την «πόλωση» και το «διχασμό».
Οι διαδηλώσεις, το lockdown, η αγορά και ο κοροναϊός
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εκτοξεύονται και οι αλληλοκατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία του lockdown και των περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του κοροναϊού. Με την κυβέρνηση πάντως να δράττεται της ευκαιρίας και να στοχοποιεί τις διαδηλώσεις ως παραβίαση των περιοριστικών μέτρων και άρα –σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης- ως αιτία διάδοσης του ιού.
Κοινώς το σκηνικό θυμίζει όχι μόνο πολεμική αναμέτρηση αλλά εκδηλώνεται σε επίδικα ζητήματα της πολιτικής συγκυρίας που θα κρίνουν το πολιτικό παιχνίδι. Δεν είναι τυχαίο ότι η συζήτηση γίνεται γύρω από την αστυνομική βία. Η αντιπολίτευση και οι κοινωνικές διαμαρτυρίες την αντιμετωπίζουν πλέον ως προέκταση των περιοριστικών μέτρων και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί είτε προσχηματικά την πανδημία για να ενισχύσει την καταστολή, είτε θέλει μέσω της αστυνομοκρατίας να συγκαλύψει την αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση επιστρέφει τις κατηγορίες αυτές αλλά κεντράρει πάνω στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αναγάγει σε κύριο αντίπαλο παρά το γεγονός ότι ο κομματικός μηχανισμός της Κουμουνδούρου δεν είναι σε θέση να κινητοποιήσει μεγάλες δυνάμεις στο δρόμο και για παράδειγμα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που έχει οργανωμένες δυνάμεις στα πανεπιστήμια όπου οι φοιτητές βρίσκονται εδώ και καιρό σε αναβρασμό. Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα να πείσει τον κόσμο ότι αποτελεί εναλλακτική λύση.
Το γεγονός πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να βάλει απέναντί του τον Αλέξη Τσίπρα, επιλέγοντας αμέσως μετά την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να του απαντήσει μεθαύριο στη Βουλή, δημιουργεί την εντύπωση ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να είναι υφίσταται ως ρεαλιστικό.
«Πλαίσιο διχαστικής εκλογικής αναμέτρησης»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΙΝΑΛ σε συνέχεια των δηλώσεων της Φώφης Γεννηματά αντιμετωπίζει υπό αυτό το πρίσμα τις εξελίξεις και μάλιστα η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκουν συνειδητά να πολώσουν την κατάσταση για να φτιάξουν το πλαίσιο μιας «διχαστικής εκλογικής αναμέτρησης».
Στην ώρα του πρωθυπουργού την Παρασκευή αναμένεται να πάρουμε μια πρώτη γεύση της αντιπαράθεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άλλωστε έχει εκτιμήσει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές κάτω από το βάρος των προβλημάτων που έχει να διαχειριστεί.
Βεβαίως τα δύο σενάρια από τις εισηγήσεις που γίνονταν στο Μαξίμου με επικρατέστερο αυτό των πρόωρων εκλογών για το Σεπτέμβριο, όπως εμφανιζόταν τους προηγούμενους μήνες, το έχει διαψεύσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι είναι παντοδύναμος πολιτικά και κατά συνέπεια θα εξαντλήσει την τετραετία.
Ωστόσο η κοινωνική ένταση και η πολιτική της διαχείριση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση επιτρέπει δεύτερες σκέψεις και εκλογικές αναγνώσεις ως προς τις προθέσεις των πρωταγωνιστών. Βεβαίως τα γεγονότα είναι αυτά που θα καθορίσουν σε τελευταία ανάλυση τις εξελίξεις.
in.gr