Καύσωνας: Πάνω από 41°C η θερμοκρασία – Έκτακτη προειδοποίηση για παύση εργασιών λόγω ζέστης

Συνεχίζεται ο καύσωνας στη χώρα, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν και την Τρίτη.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας υπενθυμίζει στους εργοδότες την υποχρέωση λήψης μέτρων για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, ακόμη και με παύση εργασιών, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr), οι υψηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας καταγράφηκαν στη Ρίζα Κορινθίας, στη Μακρακώμη Φθιώτιδας και στην Ωλένη Ηλείας, όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 41,1°C.

Συνολικά, 24 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40°C, ενώ σε 159 σταθμούς η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37°C.

Υψηλές θερμοκρασίες και την Τρίτη

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στα βόρεια ορεινά αναμένονται τοπικές βροχές ή όμβροι, ενώ σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Παράλληλα, αναμένεται μερική μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά, ενώ στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως και 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40 με 41°C στα ηπειρωτικά, τους 35 με 38°C στα περισσότερα νησιά και τους 37 με 38°C στην Αττική.

Τι προβλέπει το υπουργείο Εργασίας

Με αφορμή τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης υπενθύμισε στους εργοδότες ότι έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων, οι εργοδότες οφείλουν να εφαρμόζουν όσα προβλέπονται στην εγκύκλιο 34666/03.06.2024, η οποία περιλαμβάνει τεχνικά και οργανωτικά μέτρα πρόληψης, καθώς και ειδικές προβλέψεις για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μεταξύ των μέτρων που μπορούν να ληφθούν προβλέπεται, κατά περίπτωση, ακόμη και παύση εργασιών, ιδιαίτερα σε υπαίθριες δραστηριότητες, όπως τεχνικά έργα και υπηρεσίες διανομής, όταν οι συνθήκες λόγω της ζέστης καθίστανται επικίνδυνες.

Το υπουργείο υπενθυμίζει επίσης ότι την εφαρμογή των μέτρων ελέγχουν οι αρμόδιοι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Πότε υποχωρεί ο καύσωνας

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, από την Τετάρτη ο καύσωνας θα αρχίσει να εξασθενεί στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, ενώ σε Θεσσαλία, Αττική, ανατολική Πελοπόννησο, Κρήτη και Δωδεκάνησα οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν ιδιαίτερα υψηλές.

Η πιο αισθητή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Πέμπτη, όταν ο υδράργυρος θα υποχωρήσει ακόμη και κατά 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Παρασκευή προβλέπονται βροχές, καταιγίδες και ενίσχυση των βοριάδων σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σχετικά Άρθρα