Quantcast

Μέθοδος αποκατάστασης ακοής και κάλυψης εμβοών

 • Οδηγίες για ενδιαφερομένους, από το Κέντρο Αποκατάστασης Ακοής «Aκοήplus»

Αγαπητοί φίλοι/ες.

Θα ήθελα να σας παρουσιάσω την ωφελιμότητα και την βοήθεια πού μπορεί να έχει ένας ασθενής πού πάσχει από κάθε είδος βαρηκοίας ή και από κάθε μορφή εμβοών (βουητών), βάση ειδικής μεθόδου αποκατάστασης της ακοής, με την εφαρμογή ακουστικών.

Επίσης θα ήθελα να σας βοηθήσω στο σκεπτικό της επίσκεψης για βοήθεια, στον Ωρλ γιατρό και στον ειδικό Ακοοπροθετιστή*.

Στατιστικά ή βαρηκοΐα ( κάθε είδους & βαρύτητας) αφορά το 10%του πληθυσμού παγκοσμίως, οπότε βάση των παγκοσμίων ποσοστών απασχολεί ένα εκατομμύριο Έλληνες περίπου.

Οι πάσχοντες από πτώση ακοής από τις ηλικίες των 60 ετών και άνω φτάνουν στο 15-20% αλλά και στις ηλικίες 30-60 ετών φτάνουν το ποσοστό του 6-8%.

Τα τελευταία χρόνια με την αύξηση του θορύβου στις μεγαλουπόλεις και με την χρήση των νέων τεχνολογιών από νεαρά άτομα ( βλ. ακουστικά pc ,μουσική, κλπ) έχουμε αύξηση των πτώσεων ακοής ακόμη και σε παιδιά!

Η απώλεια ακοής είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ιατρικά προβλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι επίσης και ένα από τα πιο παραμελημένα προβλήματα δυστυχώς, λόγω του γεγονότος ότι η απώλεια ακοής και οι πολλές ψυχολογικές της επιδράσεις είναι σε μεγάλο βαθμό εκτιθέμενες.

Σίγουρα ξέρετε ή θα έχετε στον κοντινό σας περιβάλλον έναν άνθρωπο πού έχετε αντιληφθεί ότι δεν ακούει και τόσο καλά και ίσως χρειάζεται βοήθεια. Η παρατήρηση και τα συμπτώματα πού θα σας οδηγήσουν στο να παρακινήσετε τον πάσχοντα συγγενή ή φίλο σας στο να επισκεφτεί ειδικό ακοής είναι τα παρακάτω:

 1. Επαναλαμβάνει τις λέξεις: τί-πώς-έεε- δέν άκουσα, κουνάει με απορία το κεφάλι- βάζει την παλάμη στο αυτί – δίνει λάθος απαντήσεις.
 2. Αποφεύγει τις συγκεντρώσεις – συνεστιάσεις και σε συζητήσεις με πολλούς ανθρώπους νιώθει άβολα- δικαιολογείται και γίνεται μοναχικός.
 3. Ακούει πολύ δυνατά έως ενοχλητικά δυνατά την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.
 4. Μιλάει συνήθως πολύ δυνατά- φωναχτά ( γιατί δεν ακούει φυσιολογικά την φωνή του).
 5. Σε αρκετές περιπτώσεις ακούει εμβοές (βουητά – σφυρίγματα – τζιτζίκια κλπ).
 6. Πέφτει ή ψυχολογία του- κλείνεται στον εαυτό του – γίνεται μελαγχολικός έως καταθλιπτικός* (* στην περίπτωση αυτή πρέπει να επισκεφτεί πρώτα ειδικό ιατρό).

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ

 1. Παρότρυνση από το συγγενικό περιβάλλον στο να επισκεφτεί άμεσα ειδικό ακοής.
 2. Επιλογή ωρλ Ιατρού και ειδικού Ακοοπροθετιστή.
 3. Ωτοσκόπηση ,ακοόγραμμα ( μέτρηση αέρινης και οστέινης )- τυμπανόγραμμα κλπ.
 4. Επιβεβαίωση βαθμού και τύπου βαρηκοίας και παραπομπή για εφαρμογή ακουστικών .
 5. Ενημέρωση από τον ειδικό ακοοπροθετιστή (ιατρικό ιστορικό και προφίλ ατόμου, ειδικές ανάγκες ασθενούς, πρόταση επιλογής τύπου και μοντέλου ακουστικού βοηθήματος βάσει των προσωπικών μετρήσεων και δεδομένων του ατόμου).
 6. Επεξήγηση της μεθόδου προσαρμογής και αποκατάστασης της ακοής. Ειδικό και επιστημονικό πρόγραμμα, προσωπικό για την κάθε περίπτωση βαρήκοου και τύπου ακουστικού.
 7. Δοκιμή «δωρεάν» ψηφιακών ακουστικών τελευταίας τεχνολογίας ( εάν ζητηθεί) βάση δεδομένων ακοογράμματος και μέσω ρυθμίσεων λογισμικού του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

8.Πρόταση άμφω εφαρμογής (δύο ακουστικά εάν υπάρχει πτώση και στα δύο αυτιά).

 1. Λήψη εκμαγείων( μέτρα ακουστικού πόρου) εάν χρειαστεί, ανάλογα με τον τύπο ακουστικού.
 2. Εφαρμογή, βάση δεδομένων ( ακοόγραμμα – ηλικία – τρόπος ζωής – ειδικές ανάγκες ασθενούς ) και ρύθμιση βάση ειδικού λογισμικού – προγράμματος pc.
 3. Ειδικό – επιστημονικό πρόγραμμα ( μέσω σταδίων –steps) αποκατάστασης ακοής .

Εάν ακολουθηθούν σωστά και τυπικά τα παραπάνω έχουμε επιτυχία πού φτάνει στατιστικά το 98%, φυσικά με την συνεργασία και των δύο μερών (Ακοοπροθετιστή– Βαρήκοου).

Η επιτυχημένη εφαρμογή ακουστικών έχει ωs αποτέλεσμα,

α. Την ανάπτυξη -και πάλι- της επικοινωνίας και επαφής με φίλους και συγγενείς, την εξωστρέφεια και τελικά την καλύτερη ψυχολογία του ατόμου.

β. Την κάλυψη των ενοχλητικών εμβοών (βουητών) συνδυαζόμενων με βαρηκοΐα σε πολλές περιπτώσεις και σε ποσοστά επιτυχίας πού φτάνουν ακόμη και το 60 -70%. Υπάρχουν περιστατικά που μετα απο ενα μικρό χρονικό διάστημα χρήσης των ακουστικών εχουμε εξάλειψη – σβήσιμο των εμβοών τους.!

Ο Ακοοπροθετιστήs*. ( Eιδικός εφαρμογής ακουστικών βαρηκοίας και βοηθημάτων προστασίας ακοής, με πιστοποίηση από το Σύλλογο Ακοοπροθετιστών Ελλάδος).

Συμβουλές προς τούς ενδιαφερόμενους:Τα ακουστικά βαρηκοΐας πού εφαρμόζονται πρέπει να έχουν την πιστοποίηση ποιότητας CE βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής κοινότητος.

Mην εμπιστεύεστε ανθρώπους και προϊόντα πού δεν έχουν τις παραπάνω πιστοποιήσεις και είναι αμφιβόλου προελεύσεως.

Όλα τα Ταμεία -ΕΟΠΥΥ, επιδοτούν με το ποσό των 450 ευρώ την αγορά ακουστικού/ών, πού αφαιρούνται άμεσα από τήν συνολική αξία (χωρίς καμία γραφειοκρατεία από τόν ασφαλιζόμενο).!!!

Απευθυνθείτε μόνο στους ειδικούς Aκοοπροθετιστές.

Aκοήplus – Επιστημονικό Κέντρο Αποκατάστασης Aκοής

Σταύρος Ζαρκαβέλης – Ειδικός Aκοοπροθετιστής.

Μέλος του Συλλόγου Ακοοπροθετιστών Ελλάδος & ΑΕΑ Εurope.

Aναστασιάδη 4 (1οs όροφοs)- Aγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας.

Tηλ. 2641033999 & 6985079513. www.otomed.gr

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.