Να σταματήσει η απαξίωση της πολεμικής βιομηχανίας και των εργοστασίων στη χώρα μας επισήμανε στη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.
Συγκεκριμένα, στην Ερώτησή του ο κομμουνιστής βουλευτής επισήμανε ότι την ώρα που υλοποιούνται εξοπλιστικά προγράμματα ύψους πολλών δισ. ευρώ, με βάση τους επιθετικούς προσανατολισμούς του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση αφήνει τις κρατικές πολεμικές βιομηχανίες (οχήματα, προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις) ουσιαστικά να μαραζώνουν.
Υπογράμμισε ότι η πολιτική της χώρας στον τομέα της άμυνας και της πολεμικής βιομηχανίας υποτάσσεται στους σχεδιασμούς και στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, αλλά και τις ανάγκες επιχειρηματιών εντός και εκτός Ελλάδας, που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.
Σημείωσε ότι «η εικόνα που επικρατεί στα στρατιωτικά εργοστάσια είναι υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, απαξίωση μηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων τη στιγμή που οι ανάγκες παροχής υποστήριξης του υπάρχοντος εξοπλισμού από αυτά τα εργοστάσια, είναι τεράστιες, κυρίως λόγω παλαιότητάς τους.
Κι ενώ δρομολογούνται αυτές οι καταστάσεις, ξαφνικά εμφανίζεται να ασκείται μεγάλη πίεση από μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου για αξιοποίηση της πολεμικής βιομηχανίας, ως «επένδυση» πλέον που εκφράζεται με έντονες πιέσεις για περισσότερη εγχώρια παραγωγή. Τα τρία – τέσσερα τελευταία χρόνια ο κλάδος παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα με αλλαγές που δεν είχαμε δει για περισσότερο από μια δεκαετία» σημείωσε και πρόσθεσε πως «οι διαρκείς εκκλήσεις, προειδοποιήσεις, διαμαρτυρίες, των εργαζομένων απευθύνονται σε “ώτα μη ακουόντων”.
Οι παραγγελίες που εκτελούνται είναι ελάχιστες, νέες παραγγελίες δεν αναλαμβάνονται. Ο αριθμός των εργαζομένων έχει συρρικνωθεί δραματικά, οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων κατακρεουργούνται, οι εγκαταστάσεις εγκαταλείπονται.
Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει και πληρώνει τεράστια ποσά για εξοπλισμούς, που αγοράζει η χώρα από ομίλους ισχυρών καπιταλιστικών χωρών για να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς και τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι δυνατότητες των υποβαθμιζόμενων κρατικών στρατιωτικών εργοστασίων, μονάδων στρατηγικής σημασίας, αποδεικνύουν ότι η χώρα μας έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, οι οποίες στα χέρια του λαού μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμο εργαλείο» κατέληξε.
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε στην απάντησή του ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης ο οποίος ανέφερε ότι σε κάποιες περιπτώσεις αναλαμβάνουν εργασίες οι ιδιώτες, για την ταχύτερη διεκπεραίωση κάποιων έργων και στις περιπτώσεις που κάποιο στρατιωτικό εργοστάσιο αδυνατεί να εκτελέσει εργασίες σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Για τις καθυστερήσεις στις κατασκευές δεν φταίνε τα εργοστάσια, αλλά οι περικοπές στις πιστώσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, επισήμανε στη δευτερολογία του ο Ν. Παπαναστάσης, τονίζοντας ότι το υπουργείο για να δώσει εργασίες σε ιδιώτες, επικαλείται φόρτο εργασίας στα στρατιωτικά εργοστάσια, κάτι που δεν ισχύει, όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Σημείωσε μάλιστα πως «η επίκληση των δικαιολογιών εκ μέρους της κυβέρνησης, για το σταδιακό κλείσιμο των εργοστασίων δεν πείθουν, όλα όσα επικαλείστε γίνονται για να μπουν από την πίσω πόρτα οι ιδιώτες και μάλιστα με αυξημένο κόστος έως και 7 φορές επάνω από το κόστος που έχουν οι εργασίες όταν τις κάνουν τα στρατιωτικά εργοστάσια». Καταλήγοντας ο Ν. Παπαναστάσης σημείωσε ότι για αυτή την κατάσταση δεν φταίει μόνο η σημερινή κυβέρνηση, αλλά ανάλογη πολιτική εφάρμοζαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Ο κομμουνιστής βουλευτής, απάντησε επίσης, στην προσπάθεια του υφυπουργού να υπεραμυνθεί της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η αποστολή της ελληνικής φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί αποδεικτικό και χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα που αγοράζει η κυβέρνηση δεν εξυπηρετούν τις αμυντικές ανάγκες της χώρας αλλά τα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ, ξένα συμφέροντα και τα συμφέροντα των εφοπλιστών, κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ που έχει τσακίσει τα δικαιώματα του λαού.