Την προσοχή προς όλους – αλλά κυρίως προς τους ίδιους τους γονείς – εφιστά ο Σύλλογος Φίλων Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ, ο οποίος με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Τρίτη 21 Νοεμβρίου, θέτει με εμφατικό τρόπο επί τάπητος το ζήτημα της βίας και της νεανικής εγκληματικότητας.
Όπως τονίζεται, μάλιστα, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία η αύξηση της παιδικής εγκληματικότητας αγγίζει το 60% και σ’ αυτήν περιλαμβάνονται παραβατικές ενέργειες, όπως βιασμοί και ληστείες.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η οποία συνυπογράφεται από τον ιδρυτή και πρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Ψιστάκη κι από τον γενικό γραμματέα Μανόλη Πιτσικάκη, «οι έννοιες παιδιά, νέοι και εγκληματικότητα ήταν πριν μερικά χρόνια εντελώς ασύμβατες. Αυτό, δυστυχώς, έχει αλλάξει. Η παιδική εγκληματικότητα είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα σε όλον τον δυτικό κόσμο και δυστυχώς και στη χώρα μας».
Σημειώνεται ότι η επιστολή κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Υγείας, αλλά και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.
Νεανική εγκληματικότητα: Αγγίζει το 60%
«Οι κοινωνίες τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη παρακολουθούν με τρόμο πώς άπειρα παιδιά, ηλικίας από 9 έως 16 ετών, δε διστάζουν να επιτεθούν σε άλλα παιδιά ή ακόμα και σε ενήλικους, χρησιμοποιώντας ανήκουστες μεθόδους, ακόμα και φονικά όπλα τα μεγαλύτερα σε ηλικία.
Υπάρχουν περιοχές στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και περιοχές στην επαρχία, όπου έφηβοι οργανώνονται σε συμμορίες, οι οποίες προχωρούν σε ξυλοδαρμούς, βιασμούς, κλοπές και μαχαιρώματα. Οι συμπεριφορές τους μέρα με τη μέρα γίνονται περισσότερες και πιο έντονες. Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, η αύξηση της παιδικής εγκληματικότητας αγγίζει το 60% και συμπεριλαμβάνει παραβατικές ενέργειες, όπως σωματική βλάβη, βιασμούς, ληστείες και κλοπές.
Το τραγικό φαινόμενο, που έχει απλωθεί στη χώρα μας αλλά και στο σύνολο των δυτικών χώρων, έχει πολλές αιτίες και γι’ αυτό θα πρέπει πολύ σοβαρά και οργανωμένα να ασχοληθούν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα. Γιατί αυτό αφορά τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, το μέλλον του λαού μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.
Ο ρόλος της οικογένειας
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του οικογενειακού περιβάλλοντος.
«Το οικογενειακό περιβάλλον είναι ένας σημαντικός παράγοντας της νεανικής παραβατικότητας. Η παραμέληση των παιδιών και η κακοποίηση μέσα στην οικογένεια είναι η αρνητική σπίθα που οδηγεί στη διαμόρφωση ενός παιδιού με συσσωρευτική οργή και τάση προς την παραβατικότητα.
Η φτώχια, το άγχος για την επιβίωση, οι δυσκολίες της οικογένειας να ανταπεξέλθει στις βασικές ανάγκες δημιουργούν πολύ εύκολα έδαφος για διέξοδο στη βία. Το γεγονός, επίσης, ότι τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία έχουν πρόσβαση μέσω της τεχνολογίας σε διαδικτυακούς τρόπους επικοινωνίας που δεν μπορούν να ελεγχθούν έχει ως αποτέλεσμα να μαθαίνουν σε συμπεριφορές και καταστάσεις που δεν μπορούν να ελεγχθούν. Τα σχολεία πρέπει να παίξουν έναν ρόλο που θα είναι ουσιαστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, πριν αυτή πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πρέπει, επιτέλους, η εκπαιδευτική κοινότητα να οργανωθεί κατάλληλα, ώστε να δώσει όραμα στις επόμενες γενεές και να εμπνεύσει μία κοινωνία που θα διέπεται από αλληλεγγύη και συναίσθημα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.
Νεανική εγκληματικότητα: Δεν πρέπει να είμαστε απλά παρατηρητές
«Πριν φτάσουμε, λοιπόν, να βλέπουμε και στη χώρα μας παιδιά, αγόρια και κορίτσια, να κουβαλούν μαχαίρια, ναρκωτικά και να σκοτώνονται μεταξύ τους, θα ζήσουμε τον εφιάλτη που βλέπαμε σε άλλες χώρες: παιδιά να σκοτώνουν με όπλα συνομηλίκους και όχι μόνο. Θα μείνουμε παρατηρητές λοιπόν, βλέποντας κάποιους παλικαράδες να οργανώνουν συμμορίες, ή θα δράσουμε; Γονείς, ίσως ήρθε η ώρα και της δικής σας ευθύνης.
Μήπως πήρατε λάθος δρόμο με το κυνήγι της επιβίωσης και αναγκάζεστε να δουλεύετε ατελείωτες ώρες για να τα βγάλετε πέρα; Μήπως πήρατε λάθος δρόμο; Μήπως παραμελήσατε την οικογενειακή θαλπωρή και τη συζήτηση στο οικογενειακό τραπέζι; Όλα αυτά τα οποία προσπαθούμε να χτίσουμε με κόπο και ιδρώτα θα είναι ένα μηδενικό εάν δεν καταφέρουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας στην πιο κρίσιμη ηλικία τους.
Αφήστε το “κοινωνικό in” σε αυτούς που νομίζουν ότι έχουν την επιτυχία στο χέρι. Όλα εν μία νυκτί μπορούν να γίνουν θλιβερό παρελθόν, γι’ αυτό ας αφυπνιστούμε τώρα που είναι νωρίς, αύριο θα είναι πολύ αργά», αναφέρεται, εν κατακλείδι, στην ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ.
Νεανική εγκληματικότητα: «Πολλά τα περιστατικά και στην Κρήτη»
Το neakriti.gr επικοινώνησε με τον κ. Ψιστάκη, ο οποίος έδωσε έμφαση στον πολλαπλασιασμό περιστατικών βίας με δράστες ανηλίκους, σε όλη τη χώρα, αλλά και την Κρήτη συγκεκριμένα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ψιστάκης ανέφερε ότι τέτοιου είδους υποθέσεις καταγράφονται αρκετά συχνά και στο νησί μας, ωστόσο δε γίνονται ευρέως γνωστές, αφού συνήθως δε “βγαίνουν” έξω από τα σχολεία.
«Κι εδώ γίνονται αυτά, αλλά δεν ακούγονται… Είναι καιρός να καταλάβουμε τι μας περιμένει πριν δούμε να λαμβάνουν χώρα πράγματα που βλέπαμε να γίνονται μόνο στις ταινίες. Θα φτάσουμε στο σημείο αυτές τις καταστάσεις να τις βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα», επεσήμανε ο κ. Ψιστάκης, συμπληρώνοντας ότι το φαινόμενο της βίας με ανήλικους θύτες, το οποίο είναι ιδιαίτερα σύνθετο, θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις «και σε λίγο θα φοβόμαστε!».
Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με τον ιδρυτή του Συλλόγου Φίλων Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ, για τον οποίο πρέπει όλοι μας να κινητοποιηθούμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα…