Από το 2030 και μετά όλες οι κατοικίες που είτε ενοικιάζονται είτε πωλούνται θα πρέπει να ανήκουν, κατ’ ελάχιστον, στην κατηγορία Ε’ του Πιστοποιητικού Ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Με άλλα λόγια, όσα ακίνητα κατατάσσονται σήμερα στις δύο τελευταίες χαμηλότερες κατηγορίες, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός αγοράς.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, σχεδόν το 55% του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, δηλαδή ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980, δεν έχουν καμία μόνωση, ενώ δεν ακολουθούν και τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς.
Με βάση τον νέο κανονισμό της ΕΕ από το 2033 και µετά, οι κατοικίες που εκμισθώνονται ή πωλούνται θα εισέρχονται στην κατηγορία Δ’ του ενεργειακού πιστοποιητικού.
Η οδηγία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του πακέτου «Fit for 55», και αναβαθμίζει τους στόχους για την ενεργειακή μετάβαση της Ε.Ε. σε ένα πιο «πράσινο» μέλλον. Τα κτίρια της Ε.Ε. ευθύνονται για το 40% της ενεργειακής κατανάλωσης και το 36% των εκπομπών ρύπων αερίων του θερμοκηπίου.