Quantcast

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΠΟΥ ΣΑΡΩΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε νύχτα στη Βουλή το επαίσχυντο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη που διαλύει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία.

Ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχουν ήδη καταδικάσει και απορρίψει η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών και υγειονομικών, όπως φαίνεται μέσα από τις αποφάσεις των Ενώσεων και των Συλλόγων τους, καθώς και ο λαός.

Δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν τις αντιδραστικές αλλαγές που θα οδηγήσουν τους ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Επίσημα, πλέον θα γίνονται βορά στα κοράκια της Ιδιωτικής Υγείας. Θα αναγκάζονται να οδηγούνται είτε στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους είτε στα απογευματινά χειρουργεία, καθώς θα είναι η μοναδική διέξοδος από τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, από τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας λόγω των τεράστιων ελλείψεων.

Δεν θα επιτρέψουμε την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ, την  καθιερώση γιατρών μερικής απασχόλησης.  Η λύση στους καθηλωμένους μισθούς μας δεν είναι να βγούμε στην πιάτσα της αγοράς υγείας για να βρούμε πελατεία, δεν είναι να μετατρέψουμε τους ασθενείς μας σε πελάτες, δεν είναι να απωλέσουμε κάθε έννοια ωραρίου και εργασιακού δικαιώματος.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, προχωράει σε μια ακόμα επαίσχυντη πράξη καθώς στο ίδιο νομοσχέδιο εντάσσουν τις αυξήσεις που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Βέβαια, οι αυξήσεις που εμφανίζει, δήθεν 10%, είναι με βάση το μισθολόγιο του 2017, ένα μισθολόγιο που έχει κριθεί αντισυνταγματικό από ΣτΕ και Άρειο Πάγο!

Πρόκειται για ευθεία ομολογία λοιπόν ότι την ώρα που χαρίζονται δις ευρώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για τους νοσοκομειακούς δεν περισσεύει ούτε ευρώ! Μας λένε, χωρίς ντροπή, ότι αν θέλουμε να ενισχύσουμε το εισόδημα μας πρέπει να στραφούμε στην τσέπη των ασθενών. Το ακόμα πιο αισχρό είναι ότι ακόμα και σε αυτό το νομοσχέδιο, που υποτίθεται ότι περιλαμβάνει αυξήσεις, προχωρούν σε μείωση της προσαύξησης ανά μισθολογικό κλιμάκιο που ίσχυε για όλους στα 67 ευρώ και προβλέπουν για τους επιμελητές Α (64 ευρώ), για τους επιμελητές Β (55 ευρώ) και κατάργηση για τους ειδικευόμενους! Πρακτικά, σημαίνει ότι χιλιάδες ειδικευόμενοι που στηρίζουν το ΕΣΥ, θα δουν μείωση(!) μετά το πρώτο χρόνο! Τόσος ο πόνος τους για τους νέους γιατρούς που φεύγουν στο εξωτερικό, που τους μειώνουν και τους μισθούς!

Επιπλέον η καθιέρωση ομάδων Νοσοκομείων στα οποία θα διορίζονται οι ειδικευόμενοι θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της εκπαίδευσής τους, την ακόμη περισσότερο εντατικοποίηση καθώς το κριτήριο για να μετακινούνται θα είναι η κάλυψη των κενών των ειδικευμένων ιατρών λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης. Η «αξιολόγηση»  των επικουρικών ιατρών αλλά και η επιλογή και αξιολόγηση των συντονιστών διευθυντών είναι ρυθμίσεις που εντάσσονται στη συμμόρφωση και ευθυγράμμιση με τη στόχευση του «νέου ΕΣΥ», τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με τη λογική κόστους-οφέλους, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση των Νοσοκομείων.

Αυτό το επαίσχυντο νομοσχέδιο πρέπει να γνωρίσει την καθολική καταδίκη από το σύνολο των γιατρών, των υγειονομικών και του λαού. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ, δεν μπορούμε να ανεχτούμε την κατάργηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας. Να μην περάσει η προπαγάνδα της κυβέρνησης και του Υπουργείου, καθώς ο σκοπός τους ΔΕΝ είναι η δήθεν βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η κάλυψη των κενών και η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών.

Χρειάζεται τώρα να δυναμώσει ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» της Κυβέρνησης, να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο και τα σχέδια για έναρξη των επι πληρωμή χειρουργείων στο ΕΣΥ.

Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί τώρα το επαίσχυντο νομοσχέδιο!
  • Άμεσα μαζικές μόνιμες προσλήψεις και κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με θέσεις μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άρση των αναστολών εργασίας.
  • Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα προ των περικοπών και 10% αύξηση επί αυτών. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.
  • Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης–βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
  • Πλήρης κάλυψη επαγγελματικής και αστικής ευθύνης με ευθύνη του νοσοκομείου και του εργοδότη.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Δημόσια Υγεία, για να μπορούν να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες.
  • Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας για όλον το λαό. Κατάργηση των πληρωμών και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

Προχωράμε σε:

  • Συμμετοχή στην Πανελλαδική στάση εργασίας (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ) την Δευτέρα 28/11/22 12:00-15:00 και συγκεντρώσεις στις 13:00  στα Νοσοκομεία του Νομού (Αγρίνιο: Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, Μεσολόγγι: Κεντρική Είσοδο του Νοσοκομείου) , ημέρα που γίνεται η ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή της Βουλής.
  • Συμμετοχή στην 24ώρη Πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ την Πέμπτη 1/12/22 και συγκεντρώσεις στις 13:00 στα Νοσοκομεία του Νομού (Αγρίνιο: Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, Μεσολόγγι: Κεντρική Είσοδο του Νοσοκομείου), ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ

 

Για το ΔΣ της ΕΙΝΝΑΑ

Ο Πρόεδρος                                               Η Γραμματέας

Αραβανής Μάκης                                             Πατρινού Βάνα

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.