Τσικνοπέμπτη: Πόσο θα κοστίσει το φετινό τραπέζι- Οι καταναλωτές φοβούνται τις ανατιμήσεις

Ενώ, οι έμποροι της Βαρβακείου αλλά και των κρεοπωλείων όλης της χώρα περιμένουν τους καταναλωτές που θα ψωνίσουν κρέας για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης. Οι καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με την ακριβότερη Τσικνοπέμπτη των τελευταίων ετών καθώς οι αυξήσεις στο κρέας είναι υψηλές.
Στην αγορά του Πειραιά οι τιμές των κρεάτων παραμένουν σταθερές με αρκετούς καταναλωτές να έχουν ήδη ψωνίσει υπό τον φόβο των ανατιμήσεων.
Το αρνί και το κατσίκι πωλούνται προς 9 ευρώ το κιλό, ενώ την τιμητική τους έχουν τα χοιρινά σουβλάκια που η τιμή τους κυμαίνεται από 6 έως και 8 ευρώ. Η πανσέτα επίσης φτάνει τα 6 ευρώ και τα λουκάνικα έως 9 ευρώ το κιλό. Στα 8,99 ευρώ το κιλό θα βρουν οι καταναλωτές το μοσχάρι.
Σύμφωνα με τους κρεοπώλες ο κόσμος προτιμά πρωτίστως τα παϊδάκια, την πανσέτα και μπριζόλες λαιμού.
Τα τρόφιμα ακριβαίνουν ενώ ο πληθωρισμός πέφτει
Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα θα συνεχισθούν τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2023, αφού, παρά την υποχώρηση των τιμών στην ενέργεια, οι τιμές βασικών πρώτων υλών παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. στο σύνολο του 2022, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός καταγράφηκε στο 9,6%, που αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό από το 1994.
Παρά το ότι ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κυμαίνεται ελαφρά υψηλότερα, ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει υψηλός, αναδεικνύοντας εν μέρει την ανθεκτικότητα της ζήτησης και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της παραγωγής και του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο τελευταίος μήνας του 2022, ο Δεκέμβριος, έκλεισε με περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται σε 7,2% από 8,5% τον Νοέμβριο, 9,1% τον Οκτώβριο και 12% τον Σεπτέμβριο.