Νέα σενάρια για επαναδραστηριοποίηση Αράβων επενδυτών προκειμένου να ξαναμπεί σε τροχιά η μεγάλη επένδυση 500 εκατ. στο Πλατυγιάλι Αστακού, η οποία αναβάλλεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.
Οι πληροφορίες του mononews αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν νέες επαφές με αραβικό fund που και στο παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να επενδύσει στην περιοχή. Αλλά και με Ελληνες επιχειρηματίες που έχουν εκφραστεί θετικά για μια επένδυση σε περιοχή η οποία έχει μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές.
Πηγές που γνωρίζουν τα όσα συμβαίνουν στο Πλατυγιάλι αναφέρουν στο mononews ότι δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά του Enterprise Greece, για μια μεγάλη συμφωνία που θα ξαναφέρνει στην Ελλάδα την Mubadala Investment Company, του κρατικού fund της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 240 δις δολαρίων.
Η Mubadala Investment είχε και πριν από μερικούς μήνες ακουστεί ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εξαγορά της Αστακός Τέρμιναλ, η οποία διαχειρίζεται το λιμάνι του Αστακού αλλά και μια έκταση – φιλέτο 108 στρεμμάτων στην οποία θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του real estate.
Η Mubadala Investment Company και η θυγατρική Masdar επανήλθαν στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στο Ντουμπάι και ήταν παρών στην υπογραφή συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την Abu Dhabi Future Energy CompanyPJSC – Masdar για τη μετατροπή του Πόρου σε πράσινο νησί, στα πρότυπα της Αστυπάλαιας.
Ο Κ. Μητσοτάκης είχε επαφές με τους Αραβες που διαχειρίζονται το κρατικό fund της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Καλά πληροφορημένες πηγές από την περιοχή του Αστακού, έλεγαν ότι σε τοπικό επίπεδο έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για την υποδοχή του επενδυτή που θα μεταμορφώσει το λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή και θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με παλαιότερο σχέδιο, η επένδυση που θα μπορούσε να γίνει εκεί ήταν της τάξης των 500 εκατ. ευρώ και πάνω. Η έκταση συνολικά είναι περίπου 1.800 στρέμματα και το σχέδιο προβλέπει τη μετατροπή της ΝΑΒΙΠΕ Αστακού σε τουριστικό λιμάνι για τον ελλιμενισμό mega Yachts με 400 θέσεις. Παράλληλα θα μπορεί να δημιουργηθεί επιχειρηματικό πάρκο, μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα αλλά και πολυτελείς κατοικίες και άλλες δραστηριότητες για την παροχή τουριστικού προϊόντος υψηλών προδιαγραφών.
Αν και στην ελληνική κυβέρνηση κρατούν πάντα μικρό καλά σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που κάνουν οι Αραβες, αυτή τη φορά εκφράζουν αισιοδοξία ότι μπορεί να μπουν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια στον Αστακό και το λιμάνι να μετατραπεί σε μοναδικό τουριστικό θέρετρο.
Επίσης, οι ίδιες πηγές από την περιοχή έλεγαν ότι μέτοχοι της ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Αρχιρόδον, η οποία θα εμπλακεί κατασκευαστικά στο έργο, έχει ξεκινήσει επαφές και συζητήσεις και ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη – σε σχέση με πριν από μερικούς μήνες όπου εκφραζόταν η απογοήτευσή τους για το τέλμα που υπήρχε- ότι αυτή τη φορά θα κλείσει το μεγάλο deal και θα έρθουν τα πολυπόθητα «πετροδολάρια».
Οι ίδιοι μέτοχοι είχαν εμπλακεί και στο παρελθόν στο μεγάλο project καθώς σε συνεργασία με την Α1 Yacht Trade του Ανδρέα και της Τζίνας Πολέμη που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού και των γιοτ, και του επενδυτικού fund από το Αμπου Ντάμπι, είχαν έρθει κοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς για μια επένδυση με σκοπό τη δημιουργία μαρίνας, πολυτελών κατοικιών, ξενοδοχείου κλπ. Τότε όλοι έλεγαν ότι το preoject θα μπορούσε να φτάσει τα 2 δισ. ωστόσο, τα πάντα κόλλησαν και δεν προχώρησαν οι διαδικασίες.
Γιατί τώρα
Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τον Αστακό έρχεται σε μια χρονική στιγμή που οι πηγές από την περιοχή τονίζουν ότι είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσει η Enterprise Greece την αδειοδότηση για τη μεγάλη επένδυση, κι έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή. Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι εκτός από το αραβικό ενδιαφέρον, «ματιές» στην περιοχή έχουν ρίξει και κεφάλαια από ευρωπαϊκές χώρες, το Ισραήλ αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι καθυστερήσεις στη γνωμοδότηση και την τελική αδειοδότηση ήταν πολλές μιας και το σχέδιο για την επένδυση άνω των 500 εκατ. ευρώ είχε δει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας το 2022. Ηταν τότε που η ΕΤΑΔ παραχώρησε στην Αστακός Τέρμιναλ την έκταση – φιλέτο των 108 στρεμμάτων, η οποία προστέθηκε στο συνολικό «πακέτο» των 1.800 στρεμμάτων στον Αστακό και σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά και στρατηγικής σημασίας αφού βρίσκεται στο δρόμο προς την Ευρώπη. Μπορεί επίσης να συνδέσει τις αραβικές περιοχές με τα ευρωπαϊκά κράτη ενώ υπάρχουν μεγάλα περιθώρια τουριστικής ανάπτυξης και μπορεί να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη μαρίνα τουριστικών σκαφών στη Μεσόγειο.
Στην ευρύτερη περιοχή, από τον Αστακό μέχρι τον Μύτικα έχουν γίνει κάποια έργα ανάπλασης, πλατείες, φωτισμός, δίκτυο ύδρευσης κ.λπ., ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά ως προς το οδικό δίκτυο το οποίο είναι παλιό και προβληματικό.
Ένα μεγάλο πρόβλημα επίσης έχει να κάνει με τις υδατοκαλλιέργειες που βρίσκονται στην περιοχή, για τις οποίες έχουν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι. Πρόσφατα στην Πάτρα έγινε μεγάλη κινητοποίηση στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου.
Οι κάτοικοι ζητούν να μην μετατραπεί το παράκτιο μέτωπο Αστακός – Μύτικας και το νησί Κάλαμος σε βιομηχανική ζώνη ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών. Ζητούν δε να σταματήσει η κατασκευή νέων μονάδων καθώς δεν συνάδει με το σχέδιο οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης που θα δώσει ζωή στην περιοχή.
Ποια είναι η Mubadala Investment και η Masdar
Αν και κανείς δεν είναι σίγουρος ότι η αραβικών συμφερόντων εταιρεία Masdar θα κάνει κίνηση για τον Αστακό, οι περισσότεροι συγκλίνουν στην άποψη ότι από εκεί θα υπάρξει ενδιαφέρον για την επένδυση.
Η Masdar από το Αμπού Ντάμπι είναι θυγατρική της Mubadala Investment, του κρατικού fund της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που διαχειρίζεται κεφάλαια 280 δις δολαρίων.
Συγκεκριμένα, η Mubadala, τείναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, είχε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 284 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με παρουσίαση επενδυτών.
Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, σύμφωνα με το όραμα του ιδρυτή, Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, η Mubadala είναι μια επιχείρηση 276 δισεκατομμυρίων USD (1,015 δισεκατομμύρια AED) που εκτείνεται σε έξι ηπείρους με συμφέροντα σε πολλούς τομείς και κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Με έδρα το Άμπου Ντάμπι, η Mubadala έχει επίσης γραφεία στο Λονδίνο, τη Μόσχα, τη Νέα Υόρκη και το Πεκίνο.
Η ιστορία του ομίλου είναι συνδεδεμένη με τον ιδρυτή της Σεΐχη Zayed bin Sultan Al Nahyan. Η International Petroleum Investment Company (IPIC) ιδρύθηκε το 1984 για να προωθήσει τον φυσικό πετρελαϊκό πλούτο του Άμπου Ντάμπι. Η Mubadala Development Company ακολούθησε το 2002 για άλλες επενδύσεις. Η Mubadala Investment Company δημιουργήθηκε το 2017 μέσω της συγχώνευσης της IPIC και της Mubadala Development Company, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας παγκόσμιας επενδυτικής εταιρείας.
Η επίσκεψη το 2022
Tο 2022, σε επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στα ΗΑΕ είχε επιβεβαιωθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας καθώς το fund Mubadala είχε ήδη συμπράξει με την Motor Oil για τη δημιουργία πλωτών αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.
Επίσης, το 2018 η Mubadala είχε μπει στην ελληνική αγορά με την Αναπτυξιακή Τράπεζα σε μια επενδυτική πλατφόρμα η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 4 δις ευρώ.
Ισως λίγοι να θυμούνται επίσης ότι τα… πετροδολάρια από τα ΗΑΕ είχαν μπει και στις ιχθυοκαλλιέργειες καθώς είχαν γίνει βασικός μέτοχος της Avramar η οποία δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Νηρέα, Σελόντα και Andromeda.
Ωστόσο αυτή τη στιγμή η Avramar βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού καθώς έχει δανεισμό περί τα 450 εκατ. ευρώ με τα 350 εκατ. εξ αυτών να έχουν «κοκκινήσει».
Η διοίκηση ζητά ενδιάμεση χρηματοδότηση από τις τράπεζες και όπως φαίνεται το fund από το Αμπού Ντάμπι μαζί με τον άλλον βασικό μέτοχο, την αμερικανική Amerra Capital Management, έχουν κάνει τραγικούς χειρισμούς και μάλλον θέλουν να αποεπενδύσουν.
Ο Κοπελούζος, το καλώδιο και η Masdar
Πριν από λίγους μήνες ο όμιλος Κοπελούζου συμφώνησε να συνεργαστεί με την αραβική Infinity Power για το καλώδιο GREDY, δηλαδή την ένωση Ελλάδας με Αίγυπτο για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας 3,5 GW που θα μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω του καλωδίου.
Πριν από λίγες ημέρες το porject του ηλεκτρικού υποθαλάσσιου καλωδίου, που θα συνδέσει την έρημο Wadi El Natroon, στην Αίγυπτο, με τον Άγιο Στέφανο, στα Μεσόγεια, για τη μεταφορά ενέργειας από ΑΠΕ πήρε το πράσινο φως από την Κομισιόν.
Μέτοχος της αιγυπτο-εμιρατιανής εταιρείας Infinity Power είναι η Masdar, η θυγατρική εταιρεία του fund Mubadala Investment Company. Μάλιστα η Masdar το 2019 είχε υπογράψει με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη έργων ισχύος 300 mW.
O ενεργειακός κολοσσός Masdar που έρχεται στον Πόρο, έχει παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες της Κεντρικής Ασίας και στις ΗΠΑ. Εχει επενδύσει πάνω από 20 δις δολάρια σε αιολική και ηλιακή ενέργεια σε αγορές της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Μαυριτανίας, της Αιγύπτου, του Μαρόκου, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ισπανίας, της Σερβίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, του Ουζμπεκιστάν κλπ.
Στις ΗΠΑ έχει αποκτήσει το 50% της EDF Renewables, της αμερικανικής θυγατρικής του γαλλικού ομίλου, με χαρτοφυλάκιο, ισχύος 1,6 GW όπου ξεχωρίζουν τρία αιολικά πάρκα σε Νεμπράσκα και Τέξας και πέντε φωτοβολταϊκά στην Καλιφόρνια. Εχει επίσης παρουσία στο Ουζμπεκιστάν και συγκεκριμένα στο πολύ μεγάλο αιολικό πάρκο Zarafshan, η ισχύς του οποίου πρόκειται να αυξηθεί από τα 500 MW στα 1,5 GW.
Να σημειωθεί ότι το 2021 η Masdar ακούστηκε έντονα ως μέλος κοινοπραξίας με στόχο την ανάπτυξη του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου 65 MW στη Βοιωτία. Η κοινοπραξία έγινε με την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου του Costa Navarino αλλά και την Autohellas του ομίλου Βασιλάκη της Aegean καθώς και τον φιλανδικό κολοσσό Taaleri Energia.
Υπενθυμίζεται ότι Βασιλάκης και Κωνσταντακόπουλος έχουν συστήσει μικτή εταιρεία στον τομέα των ΑΠΕ, την ΕΙΛΕΣΙΟΝ ενεργειακή, τον Αύγουστο του 2022 για την επένδυση στην Ασωπεία Βοιωτίας, και σ’ αυτήν έχουν από 25% έκαστος η Autοhellas και οι Masdar CES Europe BV και TAALERI DEVELOPMENT Holdings.
mononews.gr