Έτσι θα δείτε σε τι στάδιο είναι η αίτησή σας
Υπάρχει, όμως, τρόπος να ενημερώνεστε για το στάδιο στο οποίο βρίσκεστε και μπαίνοντας με τους κωδικούς Taxisnet ξανά στο vouchers.gov.gr/powerpass για να δείτε την εξέλιξη της αίτησής σας.
Οι περισσότεροι στην παρούσα φάση βλέπουν το μήνυμα «Υπό εκκαθάριση». Όσες αιτήσεις είναι σε αυτή την κατάσταση, σημαίνει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και περιμένουν από 1η Ιουλίου 2022 να εκτελεστούν οι εκκαθαρίσεις για να αποφασιστεί το ποσό της επιστροφής.
Θα ακολουθήσουν τα εξής μηνύματα μέχρι την πληρωμή:
- «Προς αποστολή στο τραπεζικό ίδρυμα»: Το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στην επιλεγμένη τράπεζα.
- «Προς επεξεργασία από τραπεζικό ίδρυμα»: Η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στην επιλεγμένη τράπεζα μέσω ΔΙΑΣ και αναμένεται από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.
- «Εγκριθείσα»: Σημαίνει ότι έχουμε λάβει απάντηση από το επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμή. Ο/Η δικαιούχος μπορεί να ελέγξει το λογαριασμό του/της.
Power Pass gov gr: Έρχεται και δεύτερο επίδομα ρεύματος
«Εκτιμούμε ότι μέσα στο καλοκαίρι, έτσι όπως πάει η οικονομία το πρώτο πεντάμηνο-εξάμηνο, θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Τον Ιούνιο φαίνεται τα έσοδα να είναι υψηλότερα από τους στόχους. Ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα επιστρέψει στο σύνολό του στην κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1.
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως αν ανέβει η τιμή στο ρεύμα, ίσως να δοθούν μεγαλύτερα ποσά:
«Εκτιμούμε ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε μία καλή εικόνα. Έχουμε εκκρεμότητα να δούμε τι θα κάνουμε με τα καύσιμα του τελευταίου τριμήνου του έτους, να δούμε τι θα γίνει με το ρεύμα το δεύτερο εξάμηνο, αν ανέβει η τιμή του, θα χρειαστούν πιο γενναίες παρεμβάσεις από την πολιτεία».
Power Pass gov gr: Πότε πληρώνεται το πρώτο επίδομ ρεύματος
Γνωστή έγινε η ημερομηνία καταβολής του επιδόματος ρεύματος από την κυβέρνηση.
Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του Power Pass και του επιδόματος ρεύματος έχει κλείσει από τις 5 Ιουλίου.
Σύμφωνα και με τις χθεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου οι πληρωμές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου, όπως ο ίδιος υπενθύμισε.
Όσα ισχύουν με την επιδότηση ρεύματος για τον Ιούλιο
Αναλυτικά, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, πλέον για τον Ιούλιο, η κυβερνητική επιδότηση αφορά όλες ανεξαιρέτως τις κατοικίες, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο και για το σύνολο της κατανάλωσης, απορροφώντας έως και το 84% της αύξησης.
Οι συνολικές επιδοτήσεις για το κόστος ενέργειας του Ιουλίου ανέρχονται σε 722 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Σε απόλυτους αριθμούς, για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση ανέρχεται σε:
200 ευρώ/MWh, για τους οικιακούς καταναλωτές, επιδότηση που καλύπτει το 84% της αύξησης, και σε 240 ευρώ/MWh τους δικαιούχου ΚΟΤ, που καλύπτει το 100% της αύξησης
Επίσης αυξάνει η επιδότηση στους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa σε 192 ευρώ/MWh απορροφώντας έως και το 82% της αύξησης.
Σε ότι αφορά τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται στα 213 ευρώ/MWh απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης.
Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος άνω των 35 KVa η επιδότηση ανέρχεται στα 148 ευρώ / MWh.
Για το φυσικό αέριο και τους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση για τον Ιούλιο ανέρχεται στα 30 ευρώ/ MWh.
Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η πολιτική αυτή έρχεται ως συνέχεια των παρεμβάσεων από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, οπότε άρχισε η κρίση.
Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα και η μοναδική στην Ευρώπη που ίδρυσε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και έχει διαθέσει πάνω από 5 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και εκπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Και προσέθεσε πως «τώρα που η κρίση βρίσκεται στο “μάτι του κυκλώνα”, διευρύνουμε τη στήριξή μας ώστε να καλύψουμε το σύνολο των πολιτών εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, προκειμένου να προστατεύσουμε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».
Έτσι, η Ελλάδα συνεχίζει να παρέχει προς τους πολίτες της την υψηλότερη οικονομική βοήθεια στην Ευρώπη, αναλογικά με το ΑΕΠ και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, όπως καταδεικνύουν ανεξάρτητα ευρωπαϊκά ινστιτούτα, όπως το Bruegel.